Pełnoziarniste naleśniki z ricottą i szczypiorkiem
Dieta musi być przedewszystkim smaczna dlatego od czasu do czasu będę publikował Wam przepisy, które są smaczne i w 100 % dietetyczne. Przed Wami pełnoziarniste naleśniki z dodatkami :
WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 407 kcal Białko: 18 g Tłuszcz: 16 g Węglowodany: 43 g
WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 407 kcal Białko: 18 g Tłuszcz: 16 g Węglowodany: 43 g
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki
Jaja - 1 średnie (45 g)
Ricotta - 1,5 łyżki (25 g)
Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (4 g)
Mleko 2% - 0,2 szklanki (45 g)
Gałka muszkatołowa - 1 szczypta (1 g)
Szczypiorek - 1 łyżka (4 g)
Czosnek - 0,5 ząbka (1 g)
Pomidorki koktajlowe - 5 sztuk (95 g)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto :
1.Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do
uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na
kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po
całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę
wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie
rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Farsz :
1. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek
posiekaj.
2. Patelnię zdejmij z ognia.
3. Ricottę rozsmaruj na naleśniku
4. Dopraw przyprawami.
5. Dodaj pomidory
Komentarze
Prześlij komentarz