Pełnoziarniste naleśniki z owocowymi dodatkami
Dzisiaj przepis na naleśniki na słodko z dodatkami
WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 567 kcal Białko: 18 g Tłuszcz: 20 g Węglowodany: 73 g
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (75 g)
Jaja - 1 duże (60 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki (6 g)
Woda mineralna - 0,4 szklanki (75 g)
Masło orzechowe - 0,5 łyżki (12 g)
Banan - 1 sztuka (100 g)
Truskawki - (40 g)
2 - łyżeczki dżemu malinowego
Jogurt naturalny (30g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Banana obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. Przygotowane naleśniki posmaruj masłem orzechowym.
3. Wyłóż plasterki banana, dodaj truskawki, dżem i jogurt.
4. Złóż naleśniki w ćwiartki
Komentarze
Prześlij komentarz