Pełnoziarniste naleśniki z ricottą i szczypiorkiem

Dieta musi być przedewszystkim smaczna dlatego od czasu do czasu będę publikował Wam przepisy, które są smaczne i w 100 % dietetyczne. Przed Wami pełnoziarniste naleśniki z dodatkami :

WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 407 kcal Białko: 18 g Tłuszcz: 16 g Węglowodany: 43 g


SKŁADNIKI
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki 
 Jaja - 1 średnie (45 g)
 Ricotta - 1,5 łyżki (25 g)
 Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (4 g) 
 Mleko 2% - 0,2 szklanki (45 g)
 Gałka muszkatołowa - 1 szczypta (1 g) 
Szczypiorek - 1 łyżka (4 g)
 Czosnek - 0,5 ząbka (1 g)
 Pomidorki koktajlowe - 5 sztuk (95 g)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto : 
1.Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
 3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. 

Farsz :
1. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę, szczypiorek posiekaj. 
2. Patelnię zdejmij z ognia.
3. Ricottę rozsmaruj na naleśniku 
4. Dopraw przyprawami. 
5. Dodaj pomidory



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masa czy rzeźba ? co wybrać ?

Dieta z Fabryki Siły

Fabryka Siły trening w domu - jak wygląda